Transmit warmup #2

Ahoj spolužácí. Navštívil jsem akci Transmit, která se konala v prostoru vyplaveného kina. Prostor mě zaujal více než samotný program. Těšil jsem se na Bartoníčkovu práci. Ten se neukázal. Škoda. Je lehké vybrat jednoho přednášejícího a shrnout jeho přenášku, ale je obtížné to shrnout více jak jednou větou. Jednalo se o prezentaci fotografií z „dovolené“. Přibližná slova: „Tohle je dům, který jsme takhle nasvítili.“

Continue reading Transmit warmup #2

Rozpoznávání vzorů

V této práci se věnuji rozpoznávání vzorů. Vycházím z knihy Douglase Rushkoffa, Present shock: when everything happens now. Snažím se přijít na to, proč jsme čímdáltímvíc fraktaloidní. Proč je naše společnost kostrbatá a když si přiblížíme jednotlivé body, tak koukáme na sebe. U toho poslouchám soundtrack ze hry No Man’s Sky, přezdívaná též No Man’s Lie, nevysvětlím proč.

Continue reading Rozpoznávání vzorů

Kyberkultura a psychedelická kultura, D. Rushkoff, Kyberie

Obě kultury fungují na principu „rozšíření člověka“, jeho obohacení. Jedním ze styčných bodů je určitý prostor, kde dochází k transcendenci mysli. Kyberkultura je založena ne technologii. Psychedelická kultura na přírodních základech (neberme v potaz syntetizované drogy či zpracování a znalosti jako technologii). Prostor, který v obou případech je a není, nemá prostorovost, ale dá se do něj vejít. Já vnímám kyberprostor jako určitý prostor, kde dochází k obecné interpretaci tak, aby byl chápan každým návštěvníkem stejně. Psychedelický prostor klasifikuji jako prostor, který je tvořen individuálně. Jediné jeho spojení je fyzický prostor, kde se právě nacházíme, aktuální dimenze, z níž „nejde“ odejít – fyzicky je cesta stejná. Transcendentální zážitek je psychického charakteru. Takto můžeme i říci, že kyberprostor může být také rozdílně interpretován, ovšem jeho struktura je mnohem jednodušší, nežli hlavou vytvořený prostor, který ani vlastní mozek nechápe.

Continue reading Kyberkultura a psychedelická kultura, D. Rushkoff, Kyberie